Co omezit při hubnutí? Vyhněte se těmto potravinám

Dejte sbohem vysokokalorickým potravinám

Při hubnutí pro vás nejsou vhodná smažené jídla a tzv. fastfoodové pokrmy, které mají vysoký obsah kalorií a často obsahují nezdravé tuky. Pamatujte, že omezení konzumace vysokokalorických potravin není pouze o kontrole kalorií, ale také o zdravějších možnostech přípravy. Například pečení, grilování na elektrickém grilu, používání horkovzdušné fritézy nebo vaření na páře představuje zdravější alternativu ke smažení.

Zdroj fotky: Shutterstock

Vyřaďte z jídelníčku sladkosti a cukrovinky, hlídejte skrytý cukr v potravinách

Pokud hubnete, ve vašem jídelníčku by rozhodně měly chybět sladkosti a cukrovinky. Tabu tak pro vás jsou sušenky, dorty, čokoláda nebo zmrzlina. Obsahují vysoké množství cukru a kalorií.

Některé potraviny mohou obsahovat skrytý cukr. Jde například o kečupy, některé druhy snídaňových cereálií, džusy nebo omáčky. Tyto zdánlivě zdravé potraviny bohaté na cukr mohou nepříznivě ovlivnit vaše hubnoucí úsilí.

Vhodné pro vás nejsou ani rafinované obiloviny

Při hubnutí by váš jídelníček neměl obsahovat rafinované obiloviny a potraviny z nich. Jde zejména o bílou rýži a o bílé pečivo. Pokud doma pečete, přestaňte používat klasickou bílou mouku a nahraďte ji zdravější alternativou. Pravidelná konzumace rafinovaných obilovin může vést k nárůstu hladiny cukru v krvi, což bývá spojeno s nárůstem hmotnosti a zvýšením rizika vzniku cukrovky typu 2 a dalších metabolických poruch.

Zdravější alternativou k rafinovaným obilovinám jsou celozrnné varianty, jako je hnědá rýže, celozrnný chléb, quinoa, ovesné vločky atd. Tyto potraviny obsahují více vlákniny a mají nižší glykemický index, což pomáhá udržovat stabilnější hladinu cukru v krvi a poskytuje tělu více živin.

Zdroj fotky: Shutterstock

Přestaňte konzumovat červené maso

Některé druhy červeného masa (zejména hovězí a vepřové) nebo masných výrobků obsahují vysoké množství nasycených tuků. Právě proto byste měli konzumaci těchto potravin při hubnutí výrazně omezit. Přemíra nasycených tuků spojených s konzumací tučného masa totiž přispívá k nadměrnému příjmu kalorií a je tak spojena s nárůstem tělesné hmotnosti. Zdravějšími alternativami k tučnému červenému masu je kuřecí nebo krůtí maso, ryby či rostlinné zdroje bílkovin jako fazole, čočka nebo tofu.

Omezte potraviny s vysokým podílem soli

Vhodné pro vás nejsou také konzervovaná jídla, polotovary, hotové masné pokrmy či uzeniny, které nejen že obsahují vysoké množství tuku, ale také konzervačních látek a soli. Nadměrné množství soli v jídelníčku přispívá k zadržování vody v těle a tím i přibírání na váze. Pokud budete konzumovat příliš slané potraviny nebo i příliš solit, zatěžujete tím navíc své srdce a kardiovaskulární systém.

Vyhýbejte se slazeným nápojům

Co se pitného režimu týče, vyřaďte z něj nápoje obsahující velké množství cukru a prázdných kalorií. Jde o slazené limonády, sladké šťávy, džusy a energetické nápoje. Pokud pijete kávu, přestaňte si ji sladit.

Zdroj: Napsáno s využitím AI