Jak se zbavit akné na zádech? Tyto triky vyzkoušejte dřív, než půjdete na kožní

Zanícené pupínky a boláky na zádech nás netrápí jenom v pubertě, jsou problémem i většiny dospělých žen. Akné na zádech máme tendenci si rozškrabávat do krve, což následně odnášejí naše trička, na kterých vznikají nepratelné skvrny. Pokud vás zanícené pupínky na zádech také trápí, vyrazte proti nim do boje. Prozradíme vám, jak na ně.

Před tím, než vyrazíte za dermatoložkou, která vám předepíše speciální léky či mastičky na akné na zádech, zamyslete se nejprve nad možnými příčinami vzniku vašeho kožního problému. Pokuste se několik týdnů praktikovat následující doporučení, jejichž důsledné dodržování by vás mělo zanícených pupínků na zádech na dobro zbavit.

Přejděte ze syntetiky na bavlnu

Zamýšlela jste se někdy nad tím, že pupínky na zádech můžou být způsobeny nesprávným oblečením, které nosíte? Mějte proto na sobě pouze svršky z nedráždivého materiálu. Syntetické látky dejte stranou a přejděte na trička, tílka či košile ze 100procentní bavlny.

Zdroj: Shutterstock.com

Sprchujte se po každé tělesné námaze

Vždy, když se zpotíte, měla byste se okamžitě vysprchovat a po sprše se převléci do čistého oblečení. Je jedno, zda jste zrovna sportovala nebo pracovala na zahradě. Důsledné dodržování hygieny je pro vás velmi důležité. Pot totiž ucpává póry, což způsobuje vznik akné.

Tip: Pokud nemáte možnost se osprchovat, vysvlečte se alespoň z propoceného oblečení do nového, čistého prádla.

Začněte si pořádně mýt záda

Spoustě ženám se objevují zanícené boláčky na zádech jednoduše proto, že si pravidelně nemyjí záda. Jejich vysvětlením je, že si tam zkrátka nedosáhnou. Jestli je to váš případ, změňte svůj přístup a začněte svá záda udržovat v čistotě. Co je v tomto případě nejdůležitější?

  • Na svá záda si pořiďte speciální kartáč s měkkými štětinami, které vaši pokožku nepodráždí. S tímto kartáčem dosáhnete i na dříve nedostupná místa vašich zad.
  • Pokožku zad, na kterou běžně dosáhnete rukou, si umývejte jemnou dětskou žínkou.
  • Svá záda si myjte sprchovým gelem pro citlivou pleť, který neobsahuje žádné olejové přísady.
  • Nezapomeňte svým zádům jednou týdně dopřát peeling.

Noste vlasy v culíku

V letních měsících ženy nejraději nosí topy na ramínka nebo klasická tílka. Právě tehdy jsou vaše záda v častém kontaktu s vašimi dlouhými vlasy. Dokud se vám ale akné na zádech nezlepší, noste raději své vlasy v drdolu, culíku nebo copu. Vlasy mohou obsahovat stopy po šampónu a kondicionéru, které mohou pokožku vašich zad extrémně dráždit.

Vlasy si umývejte vždy v předklonu

Co se týče umývání vlasů, vlasy si pokaždé umývejte v předklonu a pak si je schovejte do ručníku. Opět byste tímto způsobem měla zabránit tomu, aby se vlasy dostaly do kontaktu s vašimi zády.

Zdroj: Shutterstock.com

Začněte jíst zdravěji

Vznik akné podmiňuje zvýšená konzumace jídel s vysokým glykemickým indexem. Jestli se chcete zbavit boláčků na zádech, těmto jídlům se vyhněte obloukem. Vyřaďte proto ze svého jídelníčku smažená jídla a další pokrmy z fastfoodů, zapomeňte na sladkosti, slazené nápoje, kávu, alkohol, čokoládu, bílé pečivo nebo kořeněná jídla.

Naopak si naordinujte stravu plnou vitaminů, minerálů a vlákniny, které získáte hlavně z čerstvých surovin. Konzumujte tedy více ovoce a zeleniny, bílého masa, celozrnných potravin a potravin s vysokým obsahem bílkovin.

Vaši zádům pomůže sluníčko

Akné na zádech se částečně zbavíte díky slunečním paprskům, které vaší pokožce dodají vitamin D3. Když naše tělo trpí nerovnováhou tohoto vitaminu, mazové žlázy produkují příliš mnoho mazu, v důsledku čehož vzniká akné.

V létě se proto namažte krémem s ochranným faktorem a vystavujte pravidelně (maximálně 10 minut denně) svá záda přímým slunečním paprskům. Doplníte si tak rovnováhu vitaminu D3 v těle, v důsledku čehož omezíte tvorbu akné.

Pokračování článku níže...