Nicnedělání je zdravé: Jak si ho užít a nemít výčitky svědomí

Nedělat nic. V dnešním hektickém světě to zní jako kacířská myšlenka, za kterou vás budou ostatní odsuzovat. Jenže nicnedělání alespoň na třicet minut denně je zdravé, a to jak pro naše tělo, tak psychiku. Přinášíme vám tipy, jak na chvíli vypnout bez toho, abyste měli zbytečné pocity viny.

Umění vypnout: Odpočinek pro naše tělo a mysl

Dnešní hektická doba neustále zaměstnává náš mozek nejrůznějšími činnostmi. Naše mysl je v permanenci i při používání chytrých technologií, o kterých se mylně domníváme, že při nich relaxujeme. Je proto důležité, abychom se naučili vypnout a nic nedělat. Jak na to?

Stačí, když si sednete a budete se například dívat z okna, pozorovat plameny v hořícím krbu nebo se koukat jen tak před sebe. Vnímejte své tělo a na nic nemyslete. Nechte odplynout každodenní starosti a rozhodně ze svého dosahu odstraňte telefon či tablet. Dokážete to? Jestli máte problémy alespoň na chvíli vypnout, pomohou vám k tomu následující opatření.

Zdroj: Shutterstock.com

Překonejte blok a přestaňte se cítit provinile

Když se rozhodneme, že nebudeme dělat zkrátka nic, ale budeme se třeba jen tak dívat z okna, začneme si často vyčítat, že jsme líní. Poznáváte se také?  Zkuste v prvé řadě překonat blok, který vám našeptává, že nicnedělání je špatné. Nemusíte přeci jenom své tělo a mysl stále zaměstnávat, nechte je každý den alespoň na chvíli odpočinout.

Nenechte se ničím a nikým rozptylovat

Nicnedělání je čas, který strávíte se sebou samým. Abyste dotáhli své půlhodinové umění vypnout k dokonalosti, nenechte se nikterak vyrušovat. Buďte v místnosti sami, odložte všechny chytré technologie a nepouštějte do své hlavy žádné negativní myšlenky.

Uvědomte si, že si nicnedělání zasloužíte

Hlavním důvodem, proč byste se každý den měli pouštět alespoň na půl hodiny do nicnedělání je, že vaše mysl si to zkrátka zaslouží. S čistou hlavou se vám bude následně opět velmi dobře fungovat. Zlepší se vám koncentrace a paměť, budete pracovat efektivněji a rozvinete u sebe i kreativní myšlení související s novými nápady.

Zdroj: Shutterstock.com

Nicnedělání si plánujte stejně jako cvičení

Když jdete například na lekci pilates, zaznačíte si ji předem do diáře. Stejným způsobem byste měli postupovat při nicnedělání, které je důležitou hygienou hlavně pro vaši psychiku. Také nicnedělání si naplánujte do diáře jako úkol. Jestli přes běžný pracovní týden nestíháte, vyčleňte si pro něj více času alespoň o víkendu.

Díky nicnedělání si uspořádáte myšlenky

Měli byste také vědět, že klid a samota vám udělají v hlavě velký pořádek. Uspořádáte si tak myšlenky a často tak začnete na určité věci i osoby pohlížet z jiné perspektivy.

Pokračování článku níže...