10 věcí, které se stanou s vaším tělem, když se zamilujete

Je jaro, vše se probouzí k novému životu a začíná se párovat. Možná, že i vy se nevyhnete novému poblouznění. Že jste čerstvě zamilovaní, poznáte i podle chování svého těla. Co se tedy s vámi stane, když se zamilujete? Počítejte s tím, že zažijete jízdu jako na emoční horské dráze.

Cítíte pověstné motýly v břiše

Když je člověk zamilovaný, cítí v prvé řadě motýlky v břiše. Podle psychologů je to způsobeno tím, že emocionální mozek aktivuje bloudivý nerv, který vychází z mozku přes žaludek do střev. Tento nerv je stimulován a aktivuje střeva, nejen když se zamilujete, ale i v případě velké nervozity nebo nadměrného vzrušení.

Nedokážete se soustředit

Jakým způsobem se zamilovanost dále projevuje? Problémy se soustředěním. Jelikož myslíte pouze na objekt svého zájmu, nedokážete se soustředit na běžné věci, které byste měli vykonávat. Kvůli tomu, že se plně nesoustředíte, se tak dopouštíte řady chyb.

Zdroj fotky: Shutterstock

Častěji zapomínáte

Během zamilovanosti vaše tělo ve větší míře produkuje hormon lásky zvaný oxytocin. Tento hormon ve vyšším množství škodí paměti, a má tak za následek častější zapomínání. Pokud jste tedy začali zapomínat na běžné věci, na vině není nic jiného než zamilovanost.

Špatně se vám v noci spí

Když ve dne a v noci myslíte na někoho jiného a nemůžete jej zkrátka dostat z hlavy, narušíte tím svůj spánkový cyklus. Špatně se vám večer usíná a nemůžete takzvaně zabrat. Při čerstvé zamilovanosti vám stačí pouze pár hodin spánku. Jelikož v sobě máte větší dávku adrenalinu, vaše tělo nepotřebuje příliš odpočívat.

Máte rozšířené zorničky

Zamilovanost patří k fyzické a psychické závislosti. Pokud jste tedy čerstvě zamilovaní, můžete mít rovněž rozšířené zorničky. Navíc láska je silně návyková – pokud není delší dobu naplněná, můžete trpět abstinenčními příznaky, které se projevují smutkem, frustrací či depresivními stavy.

Zdroj fotky: Shutterstock

Srdce vám tluče jako o závod

Když potkáte člověka, do kterého jste se zamilovali, vaše tělo na tuto skutečnost okamžitě zareaguje. A to zvýšenou tepovou frekvencí. Máte zkrátka pocit, jako by vám mělo srdce vyskočit z hrudi. Pokud vás tento stav obtěžuje, mírně vám pomůže, když se naučíte základní dechová cvičení.

Hubnete

Myslíte na něj či ni dnem a nocí a na jídlo nemáte ani pomyšlení. Ano, zamilovanost způsobuje i nechutenství, kvůli kterému můžete i výrazněji zhubnout. Studie však dokazují, že pokud spolu začnou dva zamilovaní lidé chodit, tak mohou naopak ve spokojeném vztahu značně přibrat na váze.

Jste šťastnější

Pokud se čerstvě zamilujete, ve vašem těle se začne uvolňovat více hormonu dopaminu, který ovlivňuje motivační centrum mozku. Zamilovaný člověk je tak šťastnější a spokojenější. Svou dobrou náladu a pozitivní energii dokáže předat i ostatním.

Zdroj fotky: Shutterstock

Když jste sami, jste frustrovaní

V případě, že vám není člověk, kterého milujete, nablízku, můžete být i výrazně frustrovaní. Je to tím, že vám v krvi poklesla hladina adrenalinu. Možná, že si následně připadáte jako emočně ploší.

Snesete více fyzické bolesti

Zamilovanost funguje jako zázračná pilulka proti bolesti. Když jste zamilovaní, vaše tělo je uvolněnější a klidnější. Zvyšuje se vám práh bolesti a vy tedy cítíte menší fyzickou bolest.

Pokračování článku níže...