Proč nevylévat vodu z vařených brambor? Je to základ na výbornou a rychlou česnečku

Vyléváte vodu z vařených brambor, ze kterých si následně připravujete třeba bramborovou kaši? Nejste jediní, i když na druhou stranu je to velká škoda. Voda z vařených brambor má totiž spoustu využití v domácnosti i na zahradě. Kromě toho ji můžete použít jako základ na výbornou česnečku nebo k nastavení dalších polévek.

Voda z vařených brambor jako cenný zdroj vitaminů a minerálů

Snad každý z nás to dělá automaticky. Oškrábeme brambory, nakrájíme je na kostičky, propláchneme a dáme vařit do osolené vody. Poté, co se brambory uvaří, tuto vodu vylijeme do odpadu.

Voda z vařených a obkrájených brambor se přitom svou chutí hodí jako základ do spousty polévek, navíc v ní po uvaření brambor zůstává mnoho cenných látek. Voda z vařených brambor obsahuje zejména hořčík a draslík, ale i vitamin C, vápník, hořčík, měď, železo, zinek či fosfor.

Zdroj fotky: Shutterstock

Z vody po vaření brambor si připravíte rychlou česnečku

Vaříte opět ve vodě brambory jako přílohu? Tentokrát si z osolené vody po vaření oloupaných brambor zkuste během chvíle připravit chutnou česnečku. Jak na to? Ještě před samotným vařením přidejte k bramborám více vody nežli obvykle. Vodu z uvařených brambor následně slijte do dalšího hrnce a přidejte do ní také uvařené brambory.

Do jednoho litru tohoto základu na česnečku patří alespoň čtyři stroužky rozetřeného česneku. Dále přidejte zeleninový bujon, polovinu lžičky majoránky a polovinu lžičky sladké papriky. Do této rychlé česnečky můžete zakvedlat také jedno až dvě vejce. Tímto způsobem je vynikající česnečka hotová za pouhých deset minut. Podávejte ji se strouhaným tvrdým sýrem, opečenou slaninou a opečenými kousky chleba.

Tip: Osolenou vodu z vařených oloupaných brambor můžete využít také jako základ do krémových polévek. Hodí se například na krémovou bramborovou, brokolicovou, pórkovou nebo žampionovou polévku.

Zdroj fotky: Shutterstock

Další využití vody z vařených brambor

✓ Horkou osolenou vodu z vařených brambor můžete použít k vyleštění skla a příborů, umyje také připálené hrnce. Je dále výborná na připálené sklo ve dveřích trouby.

✓ Vlažná nesolená voda z vařených brambor nachází využití i při péči o vlasy. Své vlasy si po každém mytí přelijte tímto roztokem. Vaše kadeře budou díky tomuto triky jemnější a hebčí.

✓ Vychladlou vodu z vařených brambor zkuste použít tako jako postřik proti mšicím. Jednoduše ji přelijte do rozprašovače a postříkejte jím rostliny, na kterých máte mšice.

Jakým způsobem využíváte zbylou vodu z vařených brambor vy? Napište nám své tipy do komentářů.

Pokračování článku níže...