Jak udělat smažený sýr, aby nevytekl: Tajemství je v obalování i kvalitě sýru

Na smaženém sýru neboli smažáku si jednou za čas pochutná každý z nás. Aby byla tato česká specialita opravdu dokonalá, dejte si na přípravě smaženého sýru opravdu záležet. Jistě se vám už někdy stalo, že vám obalovaný sýr při smažení vytekl. Poradíme vám, jak této nehodě předejít. Co byste tedy měli dělat, aby vám smažený sýr nevytekl?

Na kvalitě sýru záleží: Nejlepší smažák je z 30% eidamu

Na smažený sýr si v prvé řadě kupte kvalitní sýr. Nejlepší smažák uděláte z eidamu třicítky. Nízkotučné varianty nejsou vhodné, protože mají nejen mdlou chuť, ale především se hůře smaží. Méně tučné sýry totiž obsahují více vody, která se při smažení uvolní a sýr se tedy snadněji rozteče.

Zdroj fotky: Shutterstock

Sýr na smažák si nechte nakrájet na centimetrové plátky

Třicetiprocentní eidam si nechte v obchodě nakrájet zhruba na centimetrové plátky. Jeden plátek odpovídá jedné porci smaženého sýru. Nákupu baleného sýru se raději vyhněte, nemusí být čerstvý.

Eidam obalujte v trojobalu celkem nadvakrát

Trojobal se skládá z mouky, ušlehaného vejce a čerstvé strouhanky. Pokud chcete, aby vám smažený sýr při přípravě nevytekl, obalte jej v trojobalu rovnou dvakrát. A to v mouce, vejci, strouhance a pak ještě jednou ve vejci a strouhance. Jednotlivé vrstvy na sýru dobře upěchujte rukama, zvlášť si dejte záležet na jeho hranách.

Obalený sýr vložte na 10 až 20 minut do mrazáku

Jaký další fígl zaručí, že vám smažený sýr nevyteče? Eidam obalený nadvakrát v trojobalu dejte na 10 až 20 minut do mrazničky. Až poté jej následně smažte v rozpáleném oleji.

Zdroj fotky: Shutterstock

Dejte si záležet i na samotném smažení

K přípravě dokonalého smaženého sýra potřebujete vyšší vrstvu oleje, který mějte v pánvi nebo hrnci. Obalený sýr smažte z obou stran až v rozpáleném oleji. Jak poznáte, že je olej rozpálený? Hoďte do něj drobeček strouhanky. Jakmile se kolem ní začnou dělat drobné bublinky, můžete vložit do oleje také sýr.

Obalený sýr smažte v oleji dozlatova z obou stran. Manipulujte s ním opravdu opatrně pomocí obracečky. Nikdy smažený sýr při obracení neotáčejte vidličkou, mohli byste nechtěně propíchnout trojobal a smažák by vytekl.

Pokud se budete držet výše uvedených zásad, připravíte si dokonalý domácí smažený sýr, který nevyteče. Podávejte jej s hranolky či šťouchanými bramborami a s domácí tatarkou.

Pokračování článku níže...