Jak často měnit povlečení: Ideálně jednou za 14 dnů, většina lidí to však nedělá

Jsme zvyklí si každý den brát nové oblečení a spodní prádlo, dennodenně myjeme nádobí nebo vysáváme. Na pravidelnou výměnu ložního prádla však často zapomínáme. Podle National Sleep Foundation bychom měli povlečení měnit každých 14 dnů. To ovšem většina z nás nedělá.

Hlavní důvody, proč častěji měnit povlečení

Na konci dne každý z nás padne do postele a chce si užít bezstarostný spánek. Také nemyslíte na to, co se ve vaší posteli ukrývá? Nejde pouze o prach, ale také o tisíce mrtvých kožních buněk, roztoče nebo fekální látky. Právě proto byste měli své ložní prádlo prát ideálně jednou za 14 dnů.

Organizace National Sleep Foundation doporučuje, že pokud se v noci výrazněji potíte, spíte nazí, jíte v posteli, chodíte spát bez osprchování, anebo s vámi spí v posteli domácí mazlíček, měli byste povlečení měnit za nové ještě častěji. Co dále patří k důvodům časté výměny povlečení? Povlečení byste měli prát mnohem častěji i tehdy, jestliže máte astma nebo trpíte alergií na prach či roztoče.

Zdroj fotky: Shutterstock

Co se stane, když budete spát ve špinavém povlečení

Zajímá vás, co se stane, když nebudete prát povlečení pravidelně a budete spát ve špinavém ložním prádle plném prachu, roztočů a bakterií? Můžete si zadělat na řadu zdravotních problémů. Jelikož se naše kůže během spánku tře o povlečení, u citlivějších jedinců může dojít k podráždění pokožky, ale i k rozvoji kontaktní dermatitidy.

Pokud trpíte astmatem nebo jste alergičtí na prach či roztoče, při spánku v dlouho neměněném ložním prádle může dojít k prohloubení vašich zdravotních potíží. Po celonočním spánku ve špinavém povlečení se vzbudíte minimálně s ucpaným nosem a rýmou.

Zdroj fotky: Shutterstock

Perte nejen povlečení, nezapomeňte na polštáře, peřiny a pyžamo

Při pravidelné výměně povlečení jednou za 14 dnů je také důležité, na jaký program jej vyperete. Používejte taková prostěradla, povlaky na polštáře a povlaky na peřiny, jejichž materiál umožňuje praní v pračce alespoň na 60 stupňů Celsia. Při této nebo vyšší teplotě již bezpečně zlikvidujete všechny roztoče a bakterie.

Abyste zachovali svou postel v nejvyšší možné čistotě, také pravidelně měňte své pyžamo. A to ideálně jednou za tři dny. Nezapomínejte ani na pravidelné čištění polštářů, peřin a matrací.

Jak často doma převlékáte povlečení? Napište nám svou zkušenost do komentářů.

Zdroj: Healthline.com

Pokračování článku níže...