Všímejte si očí svého dítěte. Jestli v nich vidíte něco neobvyklého, okamžitě vyhledejte lékaře

Příznak rakoviny sítnice, která mívá i další projevy

Rozmazané oči na fotce totiž mohou být někdy příznakem vážného onemocnění zvaného retinoblastom neboli rakovina sítnice. Ačkoliv to může znít děsivě, je dobré vědět, že časné odhalení této nemoci může vašemu dítěti zachránit život. Pokud si tedy všimnete něčeho neobvyklého ve vizuálním projevu očí svého dítěte, jednejte rychle a tyto signály rozhodně nezanedbávejte.

Rakovina sítnice, která je snadno diagnostikovatelná, se objevuje v různých formách a stupních závažnosti. Někdy se může projevit nažloutlým bělmem, kmitajícíma očima, rozmazaným viděním nebo také červenýma očima na fotkách. Ve většině případů se tento typ rakoviny vyskytuje u dětí ve věku mezi 1 až 2 roky, ale může se projevit i později. Buďte proto jako rodiče opatrní a nezanedbávejte ani ty nejmenší varovné signály.

Zdroj fotky: Shutterstock

Nechte vyšetřit také ostatní členy rodiny

Rakovina sítnice může postihnout jedno nebo obě oči. Měli byste rovněž vědět, že toto onemocnění může mít genetický základ. Co to znamená? Pokud se objeví u některého z vašich dětí, měli byste vyšetřit také ostatní členy rodiny. Protože včasná diagnóza a léčba jsou nezbytné pro záchranu života dítěte a zamezení dalšímu šíření tohoto onemocnění.

Pamatujte, že oči vašeho dítěte jsou jako malé vysílače zpráv, které nám mohou říci mnohem více, než si myslíme. Buďte pozorní, buďte vědomí a buďte ochranným andělem pro své dítě.