Proč nezabíjet pavouky v domě? Tyto důvody byste měli znát

Pavouci v domech udržují rovnováhu

Zkuste si uvědomit, že pavouci jsou predátoři. V našich domácnostech tedy loví otravné škůdce, a dokonce i hmyz přenášející choroby – včetně komárů. Tuzemští pavouci pro nás navíc nejsou nebezpeční, ve skutečnosti je to naopak. Jako lidé jsme pro ně mnohem nebezpečnější.

Pokud si myslíte, že při spánku během noci spolknete pavouka, jde o zažitý mýtus. Navíc kousnutí pavouků jsou extrémně vzácná. Ačkoli existuje několik nebezpečných druhů, k nimž patří například černé vdovy a poustevníci, tyto druhy pavouků v Česku rozhodně nežijí.

Zdroj fotky: Shutterstock

Co dělat místo zabíjení

Pokud opravdu nemůžete snést pavouka ve svém domě, v bytě, v garáži nebo kdekoli jinde, místo toho, abyste ho rozmáčkli, snažte se ho chytit a vyhodit ven. Usadí se někde jinde a obě strany budou s výsledkem nadmíru spokojeny.

A co dělat, aby se pavouci k vám domů nevrátili? Bránit se můžete různými způsoby. Nikdy však nepočítejte se stoprocentní úspěšností. Vyzkoušejte třeba květináče s mátou na okenním parapetu, protože její vůně pavouky většinou odradí. Pomoci mohou i sítě proti hmyzu umístěné v oknech a balkonových dveřích. Účinné jsou i přírodní spreje z vody a octa, nebo z oleje a máty.

Ovšem jestli vám přítomnost osminohých stvoření nikterak nevadí, je zcela normální mít ve svém domě či bytě pavouky. Jak už jsme uvedli, má to hned několik výhod.

Zdroj: iReceptar.cz, Theconversation.com, Eurozpravy.cz