Zemřela Jana Hlaváčová. V posledních letech svého života bojovala s Parkinsonovou chorobou

„Jana Hlaváčová byla v Národním divadle první herečkou a rozhodující osobností inscenací několika generací vynikajících tvůrců. Je nezapomenutelnou součástí dějin českého divadla i statečným člověkem naší společnosti,” řekl k úmrtí české herečky generální ředitel Národního divadla Jan Burian.

Jana Hlaváčová pronikla do divadelního světa již v dětství, a to díky svému otci, který hrál v ochotnickém divadle. Po maturitě na gymnáziu se rozhodla pro studium na DAMU, které dokončila v roce 1960. Její první profesionální angažmá bylo v Divadle J. K. Tyla v Plzni v letech 1960 až 1965.

Vrchol její kariéry nastal s přestupem do Národního divadla v Praze, kde ztvárnila nespočet nezapomenutelných rolí. Například Hippodamii v trilogii J. Vrchlického, Raněvskou ve Višňovém sadu, Gertrudu v Hamletovi, Emilie Marty ve Věci Makropulos či Markýzu de Merteuil v Nebezpečných vztazích. Své působení v Národním divadle ukončila v roce 1990, od roku 1994 se stala členkou hereckého souboru Divadla na Vinohradech.

Jana Hlaváčová zářila také na filmovém plátně. Jejím prvním filmem, který točila ještě jako studentka DAMU v roce 1959, byla komedie Kam čert nemůže. Následně hrála třeba ve filmech Lev s bílou hřívou či Tajemství velikého vypravěče, nezapomenutelná byla také jako sestra Tonička ve filmech o Básnících. Uplatnila se rovněž v televizi a dabingu. V roce 2006 začala pedagogicky působit na DAMU jako profesorka oboru dramatická umění – herectví činoherního divadla.

Herečka Jana Hlaváčová byla dvakrát vdaná. Jejím prvním manželem byl Jiří Michný, s nímž měla dceru Terezu. Následně se provdala za svého osudového muže Luďka Munzara – z tohoto manželství pochází dcera Barbora Munzarová, také herečka.

V roce 2011 lékaři Janě Hlaváčové diagnostikovali Parkinsonovu chorobu. Kvůli projevům této nemoci herečka přerušila svou uměleckou činnost. Poslední roky svého života strávila bojem s Parkinsonovou chorobou, která ji nakonec přivedla k odchodu na věčnost v sobotu 13. ledna 2024. Čest její památce!

Zdroj: Narodni-divadlo.cz, Novinky.cz, Cs.wikipedia.org