Každé oko jiné: Oční unikát v podobě heterochromie mají pouhá dvě procenta lidí

Člověk, který má jednu oční duhovku modrou a druhou hnědou, nás přitahuje jako magnet. Aby ne. Oční heterochromie neboli různobarevnost duhovek je velkým unikátem. Mohou se jím pyšnit pouhá dvě procenta lidí, která chodí po světě. Proč tato anomálie vůbec vzniká a kdo ze slavných lidí ji má?

Rozlišujeme dva typy oční heterochromie

Jak oční heterochromie vzniká? Jde o různobarevnost duhovek, která je způsobená přebytkem nebo nedostatkem pigmentu melaninu. Aby to nebylo tak jednoduché, rozlišujeme celkem dva druhy oční heterochromie. S touto nádhernou anomálií chodí po světě pouhá dvě procenta lidí.

V prvním případě jde o variantu Heterochromie iridis, která znamená odstínovou odlišnost obsaženou v každé duhovce. Polopatě řečeno, jedna duhovka obsahuje dvě barvy. Ještě vzácnější je však varianta Heterochromia iridum, při které má každá duhovka zcela jinou barvu.

Zdroj: Shutterstock.com

Za různobarevné duhovky může i nemoc nebo zranění

Oční heterochromie nemusí být pouze geneticky daná. I když se s ní nenarodíte, může se u vás objevit v průběhu života. A to následkem poranění nebo nemoci. Vznik oční heterochromie mohou výjimečně podpořit také některé léky. Každopádně tato získaná heterochromie bývá méně častá nežli její vrozená forma.

Máte oční heterochromii i vy? Potom patříte k opravdu výjimečným lidem. Tato nádherná abnormalita však nijak neohrozí vaše zdraví. Podle lékařů totiž neovlivňuje zrak ani nevede k žádným dalším komplikacím. Pokud vám však z kosmetických důvodů vadí, že máte odlišnou barvu očí, můžete si jednoduše pomoci. Použijte barevné kontaktní čočky.

Zdroj: Galleryhip.com

Celebrity s oční heterochromií

Oční heterochromií se mohou pyšnit i někteří známí lidé. Částečnou heterochromii (Heterochromie iridis) má například herec Christopher Walken nebo herečky Idina Menzel a Olivia Wilde. U těchto celebrit má vnitřní část duhovky odlišnou barvu nežli její vnější část.

Úplná oční heterochromie, tedy duhovky dvou různých barev, jsou zase typické pro herečky Milu Kunis, Kate Bosworth a Jane Seymour nebo pro herce Joshe Hendersona. Dvě různé barvy duhovek měl také zpěvák David Bowie, který k oční heterochromii přišel v mládí během rvačky. Každé oko jiné bylo typické rovněž pro makedonského vojevůdce Alexandra Velikého.

Zdroj: Shutterstock.com

Odlišná barva duhovek je častá hlavně u zvířat

Podle vědců bývá vrozená oční heterochromie velmi častá u domácích a hospodářských zvířat. Různobarevné oční duhovky běžně uvidíte u některých plemen koček, psů (například sibiřský husky a australský ovčák), koní nebo skotu. U takto šlechtěných zvířat vzniká oční heterochromie zvláště z důvodu nedostatku genetické rozmanitosti.

Pokračování článku níže...