Fyzické tresty způsobují u dětí dlouhodobé následky. Tento článek by si měl přečíst každý rodič

Následky na psychickém i fyzickém zdraví dětí

Moderní výzkumy ukazují, že fyzické tresty v rodině mohou mít vážné a dlouhodobé následky. Není to pouze otázka fyzické bolesti, na kterou děti zpravidla zapomenou. Jde spíš o otázku psychického a emocionálního traumatu, které může dítě utrpět a které se může projevovat i v jeho dospělosti.

Odborníci odsuzují používání výprasků jako výchovného prostředku

Svět moderní psychologie a výchovy se stále více shoduje na tom, že fyzické tresty nejsou účinným ani vhodným způsobem, jak vychovávat děti. Namísto toho se zdůrazňuje důležitost pozitivního posilování, komunikace a vytváření respektovaných vztahů mezi rodiči a dětmi.

Zdroj fotky: Shutterstock

Zvolte raději alternativní přístupy k výchově dětí

Téma fyzického trestání dětí je stále velmi diskutované. Někteří rodiče i nadále prosazují používání výprasků jako legitimní formu disciplinování a argumentují, že jiné metody nejsou účinné. Nicméně, rostoucí množství důkazů a doporučení od odborníků ukazuje na to, že existují lepší a zdravější alternativy výchovy.

Trestané děti mohou v dospělosti opět trestat své děti

Dlouhodobé studie naznačují, že děti, které byly vystavené fyzickému trestání, mají vyšší pravděpodobnost toho, že se ve svém pozdějším životě budou chovat agresivně nebo se u nich projeví asociální chování.

Tímto způsobem se cyklus násilí může často opakovat. Děti, které byly fyzicky trestány, mají v dospělosti tendenci používat stejné metody výchovy u svých vlastních potomků.