Osamělý boj devítiletého chlapce: Žil dva roky sám v nevytápěném bytě

Chlapec žil v opravdu drsných podmínkách

Jak uvedly francouzské noviny Charente Libre, v letech 2020 až 2022 musel malý francouzský školák čelit velmi tvrdým podmínkám v nevytápěném bytě bez elektřiny a teplé vody. Matka jej opustila kvůli novému vztahu, a tak v sobě musel tento malý chlapec najít obrovskou sílu a přizpůsobit se drsným podmínkám svého osamoceného bydlení.

Chlapec se myl studenou vodou. Následně se zabalil do spacáku a musel spát pod třemi dekami, aby mu nebyla zima. V tomto režimu žil od roku 2020, kdy od něj odešla jeho vlastní matka a nechala jej napospas osudu.

Ve škole si ničeho nevšimli

Co je zarážející? Že chlapec žije v takto otřesných podmínkách, si nevšiml nikdo z jeho vyučujících ve škole. Chodil totiž do školy čistě upravený a měl také výborné známky.

„Smál se, byl velmi dobrým žákem, vždy čistý a zdvořilý. Nic nenasvědčovalo tomu, že by byl opuštěn. Vyzývám kohokoli, kdo by řekl, že by si v této situaci něčeho všimnul,“ uvedla pro média Barbara Couturier, starostka městečka Nersac.

Zdroj fotky: Shutterstock

Každý den bojoval o přežití

Opuštěný chlapec každý den bojoval s nedostatkem základních potřeb. Jeho 39letá matka jej navštěvovala jenom občas, kdy mu donesla jídlo. Chlapec se živil konzervami a sem tam něco vzal sousedům z balkonu.

Po určité době si lidé z okolních bytů všimli, že je něco špatně, a začali chlapci nosit jídlo sami od sebe. Výjimečně potkali také jeho matku. Když se jí zeptali na situaci jejího syna, odpověděla jim, aby se starali sami o sebe a její rodinu nechali být. Sousedé to však nevydrželi a rozhodli se jednat. Jedna osoba anonymně nahlásila tento případ úřadům v roce 2022.

Matka dostala trest za zanedbání péče

39letou matku, která měla chlapce v opatrovnictví, soud obvinil ze zanedbání péče o nezletilého. Tato žena byla odsouzena k šestiměsíčnímu trestu odnětí svobody, který má vykonávat v domácím vězení. Otec chlapce, který žil také v městečku Nersac, nebyl obviněn.

A jak to dopadlo s chlapcem, který musel žít dva dlouhé roky sám v drsných podmínkách? Úřady jej umístily do pěstounské rodiny, kde – doufejme – prožije mnohem šťastnější dětství, nežli mu poskytovala jeho biologická rodina.

Zdroj: Independent.co.uk, Wionews.com, Cnn.com