Zemřel zakladatel legendárních Boney M. Napsal hity Rasputin, Daddy Cool nebo Ma Baker

Ve svém domě v Miami na Floridě naposledy vydechl producent, skladatel a zpěvák německého původu Frank Farian. Dožil se krásného věku 82 let, a jak uvedla jeho rodina, zemřel pokojně v kruhu svých nejbližších.

Frank Farian se po celém světě proslavil zejména jako hudební producent a skladatel. V roce 1975 založil diskotékovou formaci Boney M. I když s Boney M. nikdy veřejně nevystupoval jako jejich člen, nahrávkám této skupiny propůjčoval svůj mužský hlas. Autorsky byl podepsán také pod několika hity této skupiny. Jmenujme třeba Rasputin, Daddy Cool nebo Ma Baker.

Jako zpěvák se Frank Farian prosadil pouze v Německu, kde se mimo jiné narodil v městečku Kirn an der Nahe. V roce 1963 natočil se svou tehdejší kapelou Frankie Farian und die Schatten první desku Shouting Ghost. I když žil později v USA, ve svém rodném Německu byl velmi oblívený jako zpěvák šlágrů.

V roce 1986 Frank Farian rovněž produkoval a mixoval album Blind Before I Stop, které nazpíval slavný americký zpěvák Meat Loaf. Toto album Farian doplnil o své vlastní doprovodné vokály. Frank Farian rovněž založil skupiny Milli Vanilli, La Bouche, ale také latinskoamerickou popovou skupinu No Mercy, která sídlila v Německu.

Na sklonku svého života měl Frank Farian výrazné problémy se zdravím. V roce 2022 podstoupil operaci srdce, po níž se jeho zdravotní stav rapidně zhoršil. Zůstal na invalidním vozíku, výrazně zhubl a neobešel se bez dýchacího přístroje.

Zdroj: Bbc.com, Nytimes.com, Theguardian.com, En.wikipedia.org