Těmto potravinám se raději vyhněte: Způsobují totiž vrásky

Jednoho dne se podíváte do zrcadla a všimnete si vrásky, kterou jste před tím neměla. Vrásky se mohou objevovat kolem očí, na čele nebo kolem úst. Nejsou pouze běžnou součástí stárnutí, jejich vznik mohou urychlit vaše genetické dispozice, ale i potraviny, které běžně jíte. Kterým potravinám, jež podporují vznik vrásek, byste se proto měla vyhnout?

Snižte příjem cukru

Pokud máte ráda sladké, tak vězte, že právě cukr poškozuje kolagenová vlákna. Aby mohla být zachována původní struktura pokožky, tato vlákna by měla zůstat spojená. Cukr ovšem vazbu mezi kolagenovými vlákny ničí, toto poškození se ještě více prohloubí, vystavíte-li svůj obličej slunečnímu UV záření. V tomto případě tak platí pravidlo, že čím více kolagenových vláken se v důsledku zvýšeného příjmu cukru rozpadne, tím více vrásek se vám na tváři objeví.

Abyste zabránila vzniku vrásek, zkuste nejprve snížit příjem cukru. Vyhněte se cukrovinkám, slazeným nápojům, bílému a sladkému pečivu, dávejte si pozor i na skryté zdroje cukru – například na kečupy nebo jogurty.

Zdroj: Shutterstock.com

Margarín nahraďte máslem

Není to tak dlouho, kdy se o margarínu mluvilo jako o zdravější alternativě másla. Opak je ale pravdou – polynenasycené tuky obsažené v margarínu mají pro naše tělo škodlivé účinky. Například studie publikovaná v časopise Journal of the American College of Nutrition z roku 2001 uvádí, že lidé, kteří pravidelně konzumovali margarín, měli více vrásek nežli ti, kteří jej jedli méně. Pokud je to tedy možné, margarínu se vyhněte a nahraďte jej máslem.

Mléčné výrobky konzumujte pouze v omezeném množství

Mléčné výrobky jsou pro naše tělo na jednu stranu velmi prospěšné, neboť obsahují vápník důležitý pro zdraví kostí a svalů. Nadměrná konzumace mléčných výrobků může být na druhou stranu jednou z příčin předčasného stárnutí. Mléko  totiž vykazuje vysoký obsah mléčného cukru laktózy, který má vliv na poškození kolagenových vláken.

Ze svého jídelníčku mléčné výrobky zcela nevyškrtávejte, vápník se ovšem snažte získat i z jiných zdrojů. Výborná je třeba listová zelenina nebo alternativní druhy mléka.

Zdroj: Shutterstock.com

Alkohol pijte pouze decentně

Není tajemstvím, že nikdo nevypadá skvěle po propařené noci plné alkoholu. Pokud budete pít alkohol ve větších dávkách pravidelně, vašemu vzhledu to rozhodně nepřidá. Alkohol je toxický, dehydratuje tak, že vaše pokožka vypadá matně a suše, a urychluje stárnutí. Alkoholické nápoje pijte spíše decentně – doporučená dávka je maximálně jeden nápoj denně pro ženu a maximálně dva nápoje denně pro muže.

Pozor na uzeniny a nevhodnou úpravu červeného masa

Pokud si chcete udržet mladistvý vzhled pokožky, ze svého jídelníčku určitě vyřaďte uzeniny. Ty v sobě mají vysoký obsah sodíku a dalších konzervačních látek, které mohou způsobit zánět poškozující vaši pleť.

Pozor si rovněž dejte na způsob úpravy červeného masa. Pokud je maso připálené, přesmažené nebo grilované, obsahuje v sobě vyšší množství zánětlivých uhlovodíků, které poškozují orgány lidského těla včetně kůže, a přispívají tak ke tvorbě vrásek.

Pokračování článku níže...