7 věcí, které doma (skoro) každý dělá špatně. Najdete se mezi tím i vy?

2. Větrání několikrát denně

Čerstvý vzduch je důležitý. Ale i větrání má svá pravidla. Krátké, intenzivní větrání (např. ráno a večer) je lepší než neustálé pootevřené okno. Zvlášť v zimě totiž do bytu taháš vlhkost, která se pak usazuje na zdech – a plíseň je hned za rohem. Přehnané větrání taky zbytečně snižuje teplotu v místnosti a zvyšuje náklady na topení.

3. Pečivo v lednici? Velká chyba

Možná si myslíš, že v lednici chléb vydrží déle čerstvý. Opak je pravdou. Nízká teplota urychluje proces tvrdnutí, takže z čerstvého bochníku máš do dvou dnů cihlu. Lepší je skladování v plátěném pytlíku nebo utěrce, ideálně v chlebníku mimo přímé slunce a topení.

4. Mytí nádobí hned po vaření

Když domyješ poslední hrnec, máš dobrý pocit, že je hotovo. Ale pozor – pokud jde o mastné nádobí, okamžité mytí teplou vodou může být kontraproduktivní. Tuk se při vysoké teplotě rozpustí, ale když přijde do odtoku, kde je chladněji, zatuhne a časem ho ucpe. Nech mastné nádobí chvíli vychladnout a setři zbytky ubrouskem ještě před oplachem.

5. Mikrovlnka a plastové obaly = toxický koktejl

Tohle je vážně průšvih. Ohříváš jídlo v plastové misce? I když je označená jako „microwave-safe“, některé druhy plastu mohou při zahřátí uvolňovat zdraví škodlivé látky, které se přenesou přímo do jídla. A to platí i pro „obyčejné“ potravinářské fólie. Pokud můžeš, používej sklo nebo keramiku. Tohle není strašení – tohle je fakt.

Zdroj fotky: Shutterstock

6. Dezinfekce na každém rohu

Ano, po pandemii jsme všichni trochu přehnali čistotu. Ale přehnané používání dezinfekcí může mít opačný efekt. Zničíš nejen škodlivé bakterie, ale i ty dobré, které pomáhají udržovat přirozenou rovnováhu. Navíc si tím pěstuješ doma rezistentní bakterie, proti kterým budou časem bezmocná i silnější čistidla. Čistota ano, ale s mírou.

7. Zalévání květin „od oka“

Každá rostlina má jiné potřeby – a přesto je většina z nás zalévá stejně. Když si vzpomeneš. Když máš pocit, že jsou suché. Výsledkem je buď uhnilý kořen, nebo zvadlé listy. Chytrá rada? Zjisti si konkrétní potřeby svých rostlin – a pokud to nejde, raději méně než více. Většina pokojovek přežije sucho, ale nepřežije přemokření.