Tajemství zvětšeného břicha: Co vše vám prozradí o vašem zdraví?

Velké břicho vzniklé stresem

Bříško vzniklé stresem není jenom estetickým problémem, ale naznačuje hlubší emocionální problémy. Psychické nepohodlí, jako je stres a nervozita, mají na naše tělo neblahý vliv a zanechávají stopu i v oblasti našeho břicha. Můžeme to označit jako názorný příklad toho, jak naše tělo reaguje na dlouhodobě nepříznivé podmínky a zátěž.

Stres mimo jiné ovlivňuje naše stravovací návyky a náchylnost k ukládání tuku, zejména v oblasti břicha. Navíc chronický (dlouhodobý) stres zvyšuje hladinu kortizolu, hormonu spojeného s ukládáním tuku v centrální oblasti těla.

Jak tedy pořešit bříško vzniklé stresem? Omezte stres na minimum a najděte vhodné způsoby, jak se co nejlépe vyrovnat s každodenními tlaky. Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak toho můžete dosáhnout, je pravidelné cvičení relaxačních technik, k nimž patří jóga, meditace nebo hluboké dýchání. Tyto techniky snižují hladinu kortizolu a navozují rovnovážný pocit klidu a pohody.

Zdroj fotky: Shutterstock

Břicho způsobené hormonální nerovnováhou

Tvar našeho břicha neblaze ovlivňuje také hormonální nerovnováha, neboť vede k ukládání tělesného tuku právě v této oblasti. Tato nerovnováha bývá způsobena různými faktory, nejčastěji jde o těhotenství, porod, menopauzu či určité hormonální poruchy.

Máte podezření, že za vaše velké břicho může hormonální nerovnováha? Doporučujeme vám vyhledat lékaře, který přesně určí příčinu vaší hormonální nerovnováhy. Až poté můžete přistoupit ke vhodné léčbě a také ke změně životního stylu, který bude mimo jiné zahrnovat vyváženou stravu a pravidelnou fyzickou aktivitu.

Pivní břicho

Pro mnoho lidí je relaxace s pivem nebo skleničkou oblíbeného alkoholického nápoje příjemnou součástí životního stylu. Nadměrná konzumace alkoholu však mívá nepříznivé dopady na naše zdraví a samozřejmě i postavu. Následně pak mluvíme o tzv. pivním břichu.

Pivní břicho není jenom otázkou vzhledu, ale především zdravotním varováním. Nadbytečný alkohol zpomaluje metabolismus a zvyšuje ukládání tuku v oblasti břicha. Tato skutečnost může zvýšit riziko vážných zdravotních problémů, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a hypertenze. Chcete se zbavit pivního břicha? Omezte pití alkoholu, zejména piva, na zdravou úroveň. Změňte rovněž své stravovací návyky, vyhýbejte se přejídání a začněte se více hýbat.

Bez ohledu na to, jaký typ břicha máte, se pokuste ve svém životě najít rovnováhu. Buďte trpěliví, změny nepřijdou přes noc. S pevnou vůlí a odhodláním však dosáhnete svých cílů a budete moci žít šťastnější, zdravější a spokojenější život.