Případ Anička: Otčím mě zneužil víc než 200krát. Máma to věděla, a přesto s ním pořád spala, řekla dívka v dokumentu

Podle náměstka ministra spravedlnosti Karla Dvořáka, který promluvil v dokumentu, je každý rok v České republice spácháno přibližně dvanáct tisíc znásilnění, pouze pět set z nich však oběti nahlásí. Dívka, kterou autorka dokumentu nazvala Anička, patří mezi ty, kdo se nebojí mluvit. Její příběh je pravdivým odhalením toho, co se skrývá za zdí mlčení.

Zdroj fotky: Shutterstock

Do 9 let měla Anička spokojené dětství

Až do devíti let měla Anička spokojené dětství. Život v malém městečku s tatínkem, maminkou a bratrem byl idylický až do tragické nehody, která změnila vše. Smrt jejího biologického otce zanechala rodinu zlomenou a bez opory. Avšak to, co následovalo, představovalo pro Aničku doslova noční můru.

Její matka začala po tragickém období znovu randit. Pro Aničku to znamenalo nejen změnu v dynamice rodiny, ale i setkání s mužem, který se později stal jejím utrpením. Po jednom z rozchodů se s ním její matka opět sblížila a na oko tak začala rodinná idylka. Za zdmi jejich rodinného domu se však odehrával horor.

Otčím ji zneužíval od 14 let

Otčím začala Aničku pohlavně zneužívat od jejích 14 let, chodil za ní i třikrát denně. Když se její matka dozvěděla pravdu, zůstávala lhostejná a dokonce se svou dcerou nějaký čas přestala mluvit. Své dceři z tohoto utrpení vůbec nepomohla a se svým manželem stále spala.

„Párkrát jsem i začala řvát, Mami, mami, pomoc. Ona přišla a jediný, co řekla, bylo: ty jsi kurva,“ řekla Anička v dokumentu.

Otčím Aničku v letech 2020 až 2022 přibližně 200krát znásilnil, natáčel si ji v intimních chvílích na video, vyhrožoval jí a týral i její matku. Kromě toho pil, do domácnosti jezdila policie a byl opakovaně trestně stíhán. V případu Aničky se ovšem nic nedělo.

Zdroj fotky: Shutterstock

Pomohla až třídní učitelka

Zoufalá dívka se proto s žádostí o pomoc obrátila na svou třídní učitelku, díky níž se dokázala dostat pryč z tohoto bludného kruhu. I když se následně otčím přiznal k více než dvě stě zneužitím své nevlastní dcery, u odvolacího soudu dostal pouze podmínku.

Toto rozhodnutí soudu vyvolalo vlnu nevole a rozhořčení české společnosti, která žádala spravedlnost a změnu v systému české justice. Aniččin případ se tak dostal znovu na světlo a soudy jej opět řeší.

Dívka, kterou autorka dokumentu nazvala jménem Anička, je aktuálně v péči psychiatrů. A to po třetím pokusu o sebevraždu.

Zdroj: https://www.ceskatelevize.cz/porady/16201699856-pripad-anicka-2024/