Novorozenec nedýchal, matka jej léčila podle internetových rad místo toho, aby zavolala lékaře. Dítě zemřelo

„Obžalovaná měla postupovat podle rad, které si vyhledala na internetu, a dosáhnout toho, že nezletilý vyzvrátil nějakou část potravy, která mu měla ztěžovat dýchání. Jeho zdravotní stav se však nelepšil, naopak se zhoršoval, opakovaně ve stále kratších intervalech docházelo k zástavě dechu, o čemž obžalovaná věděla, neboť nezletilý byl připojen k monitoru dechu. Obžalovaná se přesto nadále soustředila na vlastní diagnózu zdravotního stavu nezletilého a na opakované zástavy dýchání reagovala tím, že prováděla formu pomoci dle své úvahy stlačováním hrudníku novorozence na jeho srdíčko,“ citovala z obžaloby mluvčí Krajského soudu v Plzni Jana Rubášová.

I když se stav miminka zhoršoval a bylo jasné, že potřebuje okamžitou lékařskou pomoc, 24letá matka stále upřednostňovala své vlastní domněnky ohledně zdravotního stavu dítěte.

Zdroj fotky: Shutterstock

Přivolání odborné lékařské pomoci zpožďovala i z obavy, že jí dítě můžou odebrat kvůli špatné péči. Rychlou záchrannou službu však nakonec zavolala, ovšem bylo to až příliš pozdě, aby zdravotníci dokázali chlapečka zachránit. Chlapeček byl v bezvědomí a v bezdeší, a nakonec bohužel zemřel.

Pitva potvrdila, že smrt novorozence byla způsobena otokem mozku a krvácením pod tvrdou plenou mozku způsobeným pádem dítěte a následným úderem do hlavy. Podle zdravotníků bylo smrti miminka možné zabránit, pokud by mu byla včas poskytnuta odborná lékařská pomoc. Státní zástupce navrhl 24leté ženě uložení trestu odnětí svobody v délce 5,5 až 6 let se zařazením ve věznici s ostrahou.