Zemřel Norman Jewison. Oscarový režisér rockové opery Jesus Christ Superstar

O úmrtí slavného oscarového režiséra informovala agentura Reuters. Norman Jewison se narodil 21. července 1926 v kanadském Torontu. Patřil mezi nejslavnější světové režiséry a producenty a ve světě kinematografie zanechal nesmazatelnou stopu.

Jewison proslul zvláště svými výjimečnými řežijními dovednostmi a schopností pracovat v různých žánrech. K legendárním patří zvláště jeho film V žáru noci (1967), který získal pět Oscarů včetně ceny za nejlepší film.

Dále natočil filmy Případ Thomase Crowna (1968), …a spravedlnost pro všechny (1979), Pod vlivem úplňku (1987) nebo Hurikán v ringu (1999). Jeho snímek Šumař na střeše z roku 1971 obdržel tři sošky Oscara. Sám Jewison byl oceněn v roce 1999 Oscarem za celoživotní dílo.

Norman Jewison režíroval v roce 1973 také slavný muzikál Jesus Christ Superstar, který byl adaptací stejnojmenné rockové opery od Andrewa Lloyda Webbera a Tima Rice. Tato filmová adaptace přinesla moderní ztvárnění biblického příběhu o Ježíši Kristu a jeho posledních dnech. Snímek Jesus Christ Superstar získal obrovskou pozornost a uznání pro svou inovativní hudbu i vizuální styl.

Zdroj: Reuters.com, Csfd.cz, Novinky.cz