Čištění jazyka nepodceňujte. Zvlášť v období viróz jde o nezbytnou věc

Proč si čistit jazyk? Spousta lidí na tento úkon zapomíná.

Stejně jako čištění zubů je také čištění jazyka klíčovou součástí ústní hygieny. Zkuste se mu věnovat každý den ráno bezprostředně poté, co si vyčistíte zuby. Z jazyka totiž odstraníte bakterie, které způsobují zápach z úst a které také přispívají k tvorbě zubního plaku, ale i zubního kazu a zánětu dásní. Pravidelným čištěním jazyka navíc podpoříte nejen zdraví dutiny ústní, ale také svůj celkový zdravotní stav.

Zdroj fotky: Shutterstock

Čištění jazyka v době viróz je základem zdraví

“Při zánětech dýchacích cest a bolestech v krku nemocní i lékaři často zapomínají na jednu zásadní věc – každý den je nutné si čistit jazyk,“ upozorňuje na svém Twitteru český lékař Omar Šerý. Čištění jazyka v době viróz je tak podle něj naprosto zásadní věc.

Jak dále Omar Šerý podotýká, jazyk je nezbytné si důkladně každý den čistit i během antibiotické léčby. “Bakteriální povlak na jazyku do sebe nepustí antibiotika, takže pokud se člověk léčí antibiotiky a nechá si povlak na jazyku, tak za 14 dní po doléčení může začít znovu s léčbou. Je také nutné si ke konci antibiotické léčby vyměnit zubní kartáček – na to se často zapomíná,” dodává český specialista.

Čištění jazyka lžičkou, kartáčkem nebo škrabkou: Jde to snadno a rychle

Jakým způsobem si můžete čistit jazyk? Máte hned několik možností. Nejjednodušší je použít klasickou kovovou čajovou lžičku nebo kartáček na zuby. Pořídit si můžete také speciální škrabku na jazyk.

Zdroj fotky: Shutterstock

Jak na čištění jazyka? Vezměte si lžičku, kartáček či škrabku, nasaďte je co nejhlouběji na kořen jazyka a táhněte směrem dopředu až ke špičce jazyka. Po každém tahu lžičku, kartáček nebo škrabku opláchněte pod vodou a toto čištění jazyka ještě několikrát opakujte.

Ajurvéda a čištění jazyka

V rámci ajurvédy představuje čištění jazyka důležitou každodenní hygienickou rutinu. Podle ajurvédského učení totiž pravidelné čištění jazyka pomáhá udržovat rovnováhu v těle a také se podílí na odstraňování odpadních látek, které se na jazyku nahromadily během spánku.