Zbylá dužina z dýně nepatří do koše. Připravte si z ní vyživující pleťovou masku

Dýňová polévka, dýňové muffiny nebo pečená dýně patří mezi evergreeny, na kterých si rád smlsne snad každý z nás. Určitě se vám již někdy stalo, že vám po vaření zbyla ještě dužina z dýně a vy jste nevěděli, jak ji zpracovat. Máme pro vás tip: Vyrobte si báječnou dýňovou masku, která pokožku vašeho obličeje vyživí do hloubky.

Dýně obsahuje ten nejlepší koktejl pro vaši pleť

Dýňová dužina může vaší pleti dodat celý koktejl cenných látek. Dýně totiž obsahuje vitaminy A, C a E, minerály zinek a draslík, antioxidanty a ovocné enzymy, proto je pro pleť naprosto ideální. Dýňová dužina pokožku vašeho obličeje vyživí do hloubky, celkově ji prozáří, dodá jí elasticitu a mladistvější vzhled.

Vitaminy A, C a E a antioxidanty zmírňují poškození pleti způsobené UV zářením a vyhlazují rovněž vrásky. Ovocné enzymy obsažené v dýni zase podporují přirozené odlupování odumřelých kožních buněk. Zinek a draslík působí proti zarudnutí a případnému vzniku akné.

Zdroj fotky: Shutterstock

Dýňovou dužinu zkombinujte s medem, vejcem a jablečným octem

Pokud se rozhodnete, že si připravíte dýňovou pleťovou masku, dýňovou dužinu zkombinujte také s medem, vejcem a jablečným octem. Med v pokožce uzavírá vlhkost, díky čemuž vaše pleť působí svěže a zářivě. Vejce vaši pleť hydratuje, vyživí a zjemní. Jablečný ocet pokožku obličeje detoxikuje, snižuje její zánětlivost a pomáhá tak v boji proti akné.

Vyživující pleťová maska z dýňové dužiny: Jak na ni?

Na dýňovou pleťovou masku budete potřebovat jednu polovinu šálku dýňové dužiny, jedno syrové vejce, polovinu čajové lžičky medu a polovinu čajové lžičky jablečného octu. Následná příprava pleťové masky je velmi jednoduchá.

Dýňovou dužinu rozmixujte dohladka ponorným mixérem. K hladké dýňové kaši přidejte vejce, med a jablečný ocet. Vše dobře promíchejte. Hotovou masku z dýňové dužiny naneste na čistou tvář a nechte působit 15 až 20 minut. Poté ji smyjte a naneste svůj běžný pleťový krém.

Zdroj fotky: Shutterstock

Z dýňové dužiny si vyrobíte i tělový peeling

Nejen pleťová maska, z dýňové dužiny si můžete vyrobit i tělový peeling, kterým odstraníte odumřelé kožní buňky. Tento peeling navíc obsahuje med, který vaši pokožku dokonale hydratuje.

Co vše na dýňový peeling potřebujete? Jednu polovinu šálku dýňové dužiny, polovinu šálku hnědého cukru, jednu polévkovou lžíci olivového oleje a jednu polévkovou lžíci medu. Dýňovou dužinu rozmixujte dohladka, poté k ní přidejte hnědý cukr, olivový olej a med. Tímto hotovým peelingem si ve sprše či vaně jemnými krouživými pohyby masírujte svou suchou pokožku. Poté se opláchněte čistou vodou.

Pokračování článku níže...